Ревю на дрон FIMI X8SE 2022

Ревю на FIMI X8SE 2022

Най-добрият приключенски дрон. Сгъваем, водоустойчив и мощен в много отношения, FIMI X8 2022 е компактен дрон с много функции

Новият Xiaomi FIMI X8SE 2022 идва със значителни подобрения спрямо своите предшественици. Той има по-добра камера с по-голям сензор за изображение, подобрена технология за предаване и оптимизирана задвижваща система. Една област, в която FIMI все още е зад DJI, обаче е липсата на сензор за избягване на препятствия.

Голямо предимство на новия X8 SE 2022 е подобрената защита от атмосферни влияния. Fimi твърди, че издържа на пориви на вятъра от ниво 8 и е устойчив на дъжд/сняг. Когато летите между планини, времето може да се промени само за няколко минути, от слънчево до бурно. Възможността за безопасно връщане у дома, независимо от метеорологичните условия, прави FIMI X8 2022 най-добрият приключенски дрон. Както и да е, не забравяйте, че не е напълно водоустойчив (не може да бъде потопен във вода!).

От първи поглед

Отвън изданието за 2022 г. изглежда почти идентично с X8 SE и X8 2020. Със сгънати рамене, FIMI X8SE 2022 е с размери 204 x 106 x 72.6 мм и тежи 765 грама с батерия и витла. За сравнение, FIMI X8 MINI има размери само 145x85x56mm и тежи само 249 грама. Не е толкова малък или лек като малкия си брат, но все пак е лесен за опаковане за поход или пътуване.

Дъното на дрона е изцяло покрито от алуминиев радиатор. В центъра на радиатора се намират ултразвуков сензор и сензор за оптичен поток. Има 6 гумени подложки (2 на предните крака и 4 на корема)

Оглеждайки се от външната страна на дрона, ще забележите гумена клапа, която предпазва слота за micro SD, USB порта за услуги, бутона за нулиране и превключвателя за свързване. Можете да използвате до 256GB U3 карти с памет.

FIMI X8 2022 е оборудван с лесни за инсталиране/демонтаж бързо освобождаващи се сгъваеми витла (LXJ02A5). Не забравяйте, че има два вида перки (по часовниковата стрелка и обратно на часовниковата стрелка) и те трябва да бъдат прикрепени съответно. Освен това предлагам да ги разгънете ръчно, преди да излетите.

Камера

Той разполага с 48MP Sony 1/2″-инчов сензор за изображения, като камерата осигурява 79-градусово зрително поле или еквивалентно фокусно разстояние на пълен кадър от 25 мм. Има фиксирана бленда f/1.6 с фокусно разстояние 4.71 мм. FIMI X8SE 2022 може да записва видеоклипове с 4K@30fps, 2.7k@60fps или 1080p@fps. Контролът на експозицията от Sony с технология за обработка на сигнали осигурява 4 пъти по -висок динамичен диапазон от традиционните CMOS сензори. Подобни резолюции се предлагат от малките FIMI X8 MINI и DJI MINI 2.

Благодарение на по-големия сензор, моделът 2022 има по-добра производителност при ниска осветеност, което позволява да се заснемат много ясни нощни кадри. Камерата има HDR както във фото, така и във видео режим.

3-осно механичния гимбъл използва алгоритъм за стабилизиране на LOS от трето поколение с високо прецизен контрол и точност 0,005 °за перфектно премахване на вибрациите в реално време.

Fimi X8 2022: Живот на батерията

Подобно на цялата серия X8SE, моделът 2022 също се захранва от същата батерия 3s/4500mAh (51.3Wh). Интелигентният LIPO пакет има четири индикатора за ниво на зареждане и собствен порт за балансирано зареждане.

Максималното време за полет на FIMI X8 2022 е почтените 35 минути. Това твърдение е за случаите, когато няма вятър, така че при отчитане на времето и функцията Return-To-Home (която се включва, когато батерията достигне 30%), открихме, че времето за полет често е около 29-30 минути.

FIMI X8 SE 2022 с обсег до 10 км

Това е подобрение в сравнение с предишното поколение с 20%. Иновативната трето поколение цифрова система за предаване с висока разделителна способност на RokLink с адаптивна технология за кодиране на потока осигурява отлично разстояние за предаване до 10 км и по -ниска латентност.

Интелигентни режими на полет

Подобно на повечето дронове от висок клас, FIMI X8 2022 също се предлага с множество интелигентни режими на полет. Тези автономни режими на летене позволяват създаване на страхотни видеоклипове с малко усилия за управление на дрона, което улеснява работата както за начинаещи, така и за опитни пилоти.

QuickShots:

Dronie – Методът за правене на селфи с дрон (дронът ще се закопчае върху обекта си и ще лети нагоре-назад и автоматично ще направи селфи);

Орбита – Дронът ще направи кръг около обекта;

Спирала – Същото като по-горе, но ще лети по спирала около обекта.

Режим на интелигентно проследяване (Визуално Следвайте ме)

Захранван от AI технология, дронът може да проследява движенията ви по три различни начина. Това е страхотен режим на полет за дейности на открито, тъй като ще можете да се записвате от въздуха напълно без ръце. Дронът може да ви проследява отзад (режим на проследяване), да ви проследява от паралелна перспектива (режим на профил) и да проследява движенията ви от различни ъгли (режим на заключване).

Планиране на полет

В този интелигентен режим на полет ще можете да начертаете траектория на полета в приложението FIMI Navi и дронът автоматично ще лети по този път и ще се върне към точката на излитане. Ако зададете точка на интерес (POI), заглавието ще бъде заключено в POI.

Полетно преживяване

С тройно сателитно позициониране (GPS+BEIDOU+GLONASS), той придобива сателити много бързо. Бях впечатлен да видя, че откри 7 сателита на закрито през прозореца. Нагоре във въздуха, той е много стабилен и лесен за управление дори при умерен вятър. Може би не изглежда като спортна кола, но може да постигне максимална скорост от 65 км/ч (40 мили в час).

Прецизно кацане

Благодарение на долната камера, FIMI X8 SE може да кацне директно върху площадка за кацане. Неговият AI може да разпознае формата/цветовете на площадката за изстрелване и да кацне върху нея. Тази функция трябва да бъде активирана в APP.

Заключение

Новият Xiaomi FIMI X8 SE 2022 е фантастичен 4K дрон, който ще ви позволи да правите страхотни въздушни видеоклипове. Това е достъпна алтернатива на серията DJI Mavic както за начинаещи, така и за опитни пилоти. Той има по-добра камера, разширен обхват на полета и подобрена защита от атмосферни влияния (вятър, дъжд и сняг) в сравнение с предшественика си X8 2020.

Вашият коментар